Sauna v malom byte? Vôbec žiadny problém.

Chceli by ste saunu, ale nemáte ju kde umiestniť lebo nemáte dostatok priestoru? Na túto otázku odpovedáme veľkej časti zákazníkom takmer na dennej báze.

Často k nám zavítajú zákazníci, ktorí sa veľmi radi saunujú, pozrú si pekné sauny lebo sa im páčia, no nakoniec so smutným výrazom v tvári skonštatujú, že ju nemajú kde umiestniť lebo majú malý bytík alebo malý dom, v ktorom nie je cm2 navyše. Tento problém sme my už dávno vyriešili.

Existuje mylná predstava, že sauna môže byť iba nejaká väčšia, povedzme najčastejšie 2x2m veľká miestnosť, ktorá je súčasťou nejakého ešte väčšieho wellness priestoru a ktorú si väčšina ľudí nemôže dovoliť. Ani z ďaleka to tak nie je. Podľa našich skúseností a praxe vieme, že sauna sa dá umiestniť kdekoľvek. Len to treba urobiť rozumne, odborne a hlavne bezpečne.

Nami navrhnuté najmenšie sauny sa pohybujú v rozmeroch 1,1m x 1,3m (h x š). Samozrejme keďže sme výrobca našich sáun, vieme rozmery ešte prispôsobiť podľa potreby zákazníka. Najväčší extrém aký sme kedy robili je saunu do maličkého, pôvodne šatníkového priestoru, o rozmere 0,9m x 1,1m (h x š). Dokonca bola v kombinácii s BIO pieckou. Čiže BIO sauna a fínska sauna v jednom. Keby sme to chceli úplne nakombinovať, bolo by možné do zadnej steny umiestniť širokospektrálne infražiariče čiže sauna by sa dala plnohodnotne využiť aj ako Infrasauna. Takúto kombinovanú saunu robíme momentálne dosť často.

49jpg

Naše malé sauny najčastejšie umiestňujeme do kúpeľní, spální, šatníkov, nevyužitých maličkých pivničných priestorov, podkroví, garáží, záhradných domčekov a pod. Taktiež pokiaľ už nie je iná možnosť v malom byte, pár krát sme umiestnili maličkú saunu aj na prestrešený balkón. Pokiaľ máte pekný výhľad, nie je nič krajšie ako pozerať sa priamo z vyhriatej sauny na padajúci sneh alebo peknú scenériu napr. z apartmánu v Tatrách.

Ďalšia mylná predstava, ktorú naši zákazníci majú je, že často chcú saunu pre cca 4 – 6 osôb. Aby sa tam vošla celá rodina, poprípade kamaráti, ktorí vás občas navštívia. Skutočnosť je však úplne iná. Treba si uvedomiť, že saunu nerobíte pre kamarátov, taktiež pokiaľ sú deti malé, netreba ich hneď nútiť do sauny. Saunu robíte v prvom rade pre seba. Táto predstava vám akurát môže vytiahnuť oveľa viac peňazí z vašich vreciek. Pravdou je, že takmer nikdy nebudete v saune všetci naraz. Jednak preto, že nie všetci sú vždy v tom istom čase doma a taktiež každá jedna osoba na svete má jedinečné telo, ktoré má jedinečné preferencie. Príklad: Rodičia s dvomi malými deťmi idú do sauny naraz. Je tam príjemných 70 - 80 stupňov. Na hornej lavici je vyššia teplota, na spodnej nižšia. Preto logicky deti posadíte na spodnú lavicu. Otočíte presýpacie hodiny a po cca 2 minútach majú deti dosť a chcú ísť von. Po chvíli výjde aj manželka, keďže preferuje nižšie teploty a taktiež jej to už stačí. Manžel ostane ešte 5 minút lebo má rád vyššie teploty. Keď všetci vonku pekne relaxujú, po chvíli zistia, že deťom je už zima alebo sa nudia. Keďže deti by v saune nemali byť samé, musí isť dospelá osoba s nimi dnu. Pravdepodobne to bude mama keďže otec pred chvíľou iba vyšiel a chce ešte oddychovať. Tým pádom sa naruší preferencia mamy, ktorá by taktiež ešte chvílu poležala na lehátku so zatvorenými očami.

Pri tomto príklade môže nastať x kombinácií, kedy, koľko a ako sa jednotlivci saunujú. Môže ísť o skupinu dospelých osôb, teenagerov alebo rodín, vždy sa aj tak po chvíli spoločné časy saunovania narušia. Z tohto príkladu nám vyplýva, že energia navyše, ktorá sa minie na vykúrenie sauny o objeme 8 - 9 m3, nie je vôbec potrebná, aby sme sa všetci pohodlne vysaunovali. Napríklad bytový model fínskej sauny Kuusi má objem 2,6 m3. To je cca 3 - 4 krát menej ako pri spomínanej „rodinnej“ saune. Keď si  prepočítame minuté kW na eurá, bude to veľmi zaujímavý rozdiel. Hlavne pri neustále rastúcich cenách energií. Samozrejme svoju úlohu zohráva aj kvalita spracovania sauny. Je rozdiel ak porovnávame saunu vyrobenú iba z jednoduchých drevených dosiek a poctivú saunu, ktorá obsahuje vonkajší, vnútorný obklad, izoláciu a taktiež aj hliníkovú parozábranu.

42jpg

Ďalšou výhodou malej sauny môže byť fakt, že sa rýchlejšie vyhreje na požadovanú teplotu. A v neposlednom rade, nepotrebuje prívod na 400V. Ak sa sauna správne nadimenzuje, bohate postačí aj elektrina 230V (áno, aj také fínske piecky máme), keďže silnoprúd na 400V v bytoch a malých priestoroch takmer nikdy nie je. A taktiež kachle môžete polievať vodou.

Na konci dňa väčšinou zistíme, že nepotrebujeme vrážať veľké peniaze a platiť kopec energie ročne, aby sme pocítili stáročiami overený blahodárny efekt sauny a s tým spojené všetky pozitívne, či už zdravotné alebo psychické výhody sauny, ktoré na nás pri saunovaní vplývajú.

Kilpi5jpg

Samozrejme, že chceme mať doma aj peknú saunu preto majú zákazníci pri všetkých modeloch na výber typ dreva (tmavé, svetlé, akokoľvek kombinované, hladké, drsné, s rôznymi vzormi atď.), farbu presklenia dverí, doplnky a množstvo iných modifikácií, ktoré pri výrobe každej jednej našej sauny vieme dopredu prediskutovať a namodelovať.

Racionálne zmýšľanie je pri výbere sauny veľmi dôležité. Preto je lepšie to dva krát prediskutovať s odborníkom ako sa bezhlavo púšťať do niekedy zbytočne veľkých sáun.